Tangonun Engelleri – Önsöz
( Liberty Leading the People – Eugène Delacroix – 1830 )
Sevgili Tangoseverler,
Organik bir probleme değineceğiz. İç içe geçmiş, birbirine karışmış engellere farklı pencerelerden yaklaşacağız. Doğru tespitler olacağını garanti edemem, yazım dili kimi zaman çok kararlı ve ısrarcı da görünse nihayetinde bu yazıların sadece tartışmalar olduğunu, belirsiz ve fantastik durumları da düzensiz biçimlerde ve düzensiz sıralama ile ele aldığını aklımızda tutalım.
Engeller konusu aklıma geldikçe eklemeler yapabileceğim bir konu, bir yerlerde yeter dersem zaten sizin de haberiniz olur. Başlıklar, bakış açıları ve pencereler arasında uyum olmasını da beklememelisiniz. Aklıma geleni yazıyorum, ne çıkarsa bahtınıza.
İçinde yok yok… Sistem, ideoloji, sosyoloji, psikoloji, öğrenme biçimleri, örf, adet, gelenek, görenek, fizik, kimya, biyoloji, dil, tarih, ekonomi, felsefe… Belki eklerim, belki keserim, belki değiştiririm, bilemiyorum. Pencere pencere ekleyerek ve deneysel gideceğiz, bütünsel değil.
Yazının adına “Türkiye’de Tangonun Engelleri ve Bu Engellerin Aşılması” diyecektim. Ama çok uzun kaçacaktı. Dijital bir başlığa uygun değildi. Fikirleri ve kaynakları biriktirdikçe konu büyüdü ve dijital bir blog olmaktan çıkacak gibi göründü. Ama kitaplaştıracak kadar uzun ve adanmış bir proje yapmaya, tozlu raflarda unutulmaya gönlüm razı olmuyor. Akademinin rızasına da ihtiyacımız yok, onlar kendi işlerine baksınlar, biz de kendimizinkine. Vaktimiz az ve değerli. Bu nedenle kaynaklardan da fikirlerden de kırpmaya, sade olmaya çalışacağım. Blog ölçeklerine uymak yine en iyisi olacak. Ama whatsapp mesajı kadar kısa, emojilerle dolu olmasını da beklemeyin. Kitap değilse de, dijitalde de olsa okunmak için bu yazılar.
Burada yazmamın sebebi ise Tangonun Engelleri konusunu daha subjektif olarak ele aldığımı düşünmem, bu yüzden de Kolektif’teki şapkamla yazamıyorum. Orası daha geniş, daha uzlaşılmış görüşlerin olduğu bir ortak alan, fikirlerin de daha ortak olması gerekiyor orada yazarken. Böylesi konuları şapkamı değiştirerek kişisel köşemden yazıyorum.
“Tangonun Engelleri” yazı dizisine geçmeden önce, evvelce yazdığım şu yazıları sırası ile okumanızı öneririm, ki yazı dizisindekiler daha net anlaşılsın, gökten düşmüş gibi olmasın.
1- Medium’daki yazılar
2015’te Münih’teyken yazmıştım, sonra Radikal kapanınca Medium’a geçirdim. Weimar Trilojisi Eğitim-Öğrenme konuları ile ilgili Almanya’nın tarihsel ve düşünsel serüveninden bir segmenti anlatıyor.
2- Tango Kolektifindeki yazılar
2020’de Faysal Tekoğlu ile bir şeylere kafa yorduk, Batı ile kendimizi karşılaştırıyorduk, ardından da yazdım. Sistemik sorunlarımızı ve ihtiyaçlarımızı keşfetmeye çalışıyorduk.
https://tangokolektifi.blogspot.com/2020/10/tangoda-emek-iktidar-iliskisi.html
https://tangokolektifi.blogspot.com/2020/10/izmir-ozgur-tango-kolektifinin-geregi.html
3- Caminito Art’taki yazım
Bizim Tango Topluluğu olarak kendimizi görmemiz, fark etmemiz için üçlü bir araştırmacı-yazar grubunun makalesinden Tango Topluluğu’na bir uyarlama yaptım.
Tango Topluluğunun İnşası
İyi okumalar,
Aren Leon